Close

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Stadsproject 150 jaar Matthäus-Passion

4-03-2020 - 28-03-2020

Matthäus-Passion, de trots van Toonkunst Rotterdam

De Matthäus-Passion van Bach trekt tegenwoordig honderdduizenden Nederlanders naar de honderden uitvoeringen, als publiek, zanger of orkestlid. Dit meesterwerk is geliefd – wellicht doordat emotie hoogtij viert – en staat vaste prik op steeds meer keukenkalenders.

Weinig mensen weten dat Toonkunst Rotterdam de eerste Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach in ons land uitvoerde. Op 22 april 1870 vond de Nederlandse première plaats in onze stad, onder leiding van Woldemar Bargiel, de toenmalige directeur van het Rotterdams Conservatorium en dirigent van Toonkunst. In 2020 zal het dus 150 jaar geleden zijn dat Toonkunst hier de basis legde voor de huidige, nog steeds springlevende Matthäus-traditie in Nederland. Wij zijn er Rotterdams-trots op en vinden dit jubileum een grootscheepse viering waard. Ziehier de aanleiding.

Wilt u weten hoe de Matthäus naar Nederland kwam, lees dan het onderzoek.

Stadsproject 150 jaar Matthäus-Passion

In maart 2020 besteedt Toonkunst Rotterdam een maand lang uitgebreid aandacht aan de Matthäus-Passion. Met het Stadsproject 150 jaar Matthäus-Passion wil Toonkunst de muziek en tekst van de Matthäus-Passion onder de aandacht brengen van zo veel mogelijk Rotterdammers. We gaan de wijk in, om schoolkinderen te vinden die kunnen meedoen en we organiseren evenementen voor stadgenoten.

Het festival is laagdrempelige toegankelijkheid voor iedereen, dus óók (en vooral) voor mensen die Bach nog niet of nauwelijks kennen. De viering van 150 jaar Matthäus-Passion moet een feest voor álle Rotterdammers zijn. Zij kunnen komen luisteren, maar ook zelf meezingen – zo betrekken wij hen bij het festival en het slotconcert in de Doelen. Hou onze site in de gaten voor verdere informatie. De site wordt regelmatig geüpdatet.

Programma

1 februari – 28 maart Traject met Rotterdamse schoolkinderen –  verschillende locaties
Toonkunst wil vooral de jeugd met de Matthäus-Passion laten kennismaken, door ze actief te laten meedoen. We gaan ca. 200 kinderen bij het festival betrekken.
woensdag 4 of donderdag 5 maart Donder en Bliksem: Wat een opening! – locatie nog te bepalen
Stadsproject 150 jaar Matthäus-Passion begint flitsend, met een spectaculaire opening die de aandacht vestigt op de vele activiteiten rond 150 jaar Matthäus-Passion. Activiteiten van Toonkunst, en – wie weet – van andere Rotterdamse kunstinstellingen. Veel mensen vinden het Openingskoor van de Matthäus-Passion het mooiste deel, met de passage ‘Sind Blitze, sind Donner’ als spectaculair tussenstuk.
zaterdag 7 maart Ariadag: zing zélf de Aria’s uit de Matthäus-Passion! – Prinsekerk
Toonkunst organiseert een dag voor amateurzangers uit de regio, waarop zij onder leiding van onze dirigent bekende aria’s uit de Matthäus-Passion kunnen zingen. Zij kunnen van tevoren hun drie favoriete aria’s aangeven, zodat de meest genoemde aria’s aan de orde komen.
7 – 21 maart Met Matthäus de wijk in – diverse locaties
Sommige mensen kunnen om fysieke redenen niet naar een concert komen; voor anderen is concertbezoek vreemd en ongebruikelijk. Toonkunst wil de Matthäus-Passion ook voor hen toegankelijk maken, en komt hen letterlijk tegemoet in de Rotterdamse wijken.
zaterdag 14 maart Meezing-Matthäus met Toonkunst & Friends – Grote of St. Laurenskerk
Op deze dag krijgen enthousiaste Rotterdammers de gelegenheid om de Matthäus-Passion mee te zingen. Zulke zogenoemde scratch-uitvoeringen, waar men een werk overdag instudeert en ’s avonds uitvoert, zijn tegenwoordig populair.

Onze Meezingdag onderscheidt zich van andere scratch-uitvoeringen doordat het koor de meezingers opneemt in zijn gelederen. De inzet van de Toonkunstzangers, die het werk door en door kennen, belooft hoge kwaliteit en veel zangplezier voor allen.

zaterdagavond 28 maart Slotconcert – de Doelen
Het slotconcert wordt, geheel volgens de Toonkunsttraditie, een uitvoering van muzikaal hoog niveau, ontroerend, verhalend en meeslepend. Daarom werken we samen met het orkest Collegium Delft (met organist Wim Dijkstra op continuo), topsolisten EN de ca. 200 kinderen die we in het voortraject hebben laten kennismaken met de Matthäus. Zangers van Toonkunst Rotterdam nemen de kleine rollen voor hun rekening. Om het bijzondere karakter van het festivalslot te benadrukken, voegen we vóór, tijdens en na het concert enkele elementen toe, zoals een uitgewerkt lichtplan dat de muziek en de dramatiek van het verhaal ondersteunt, een workshop voorafgaand aan het concert, en een expositie in de hal van de Doelen met werken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en andere rond het passiethema.

Gegevens

Begin:
4-03-2020
Einde:
28-03-2020
Evenement Categorie: