Close

Concertagenda

Oersoep

Het programma Oersoep van Orkest Zuid staat in het teken van wetenschap en muziek en behandelt het leven. De compositie van Monique Krüs gaat over twee geliefden: Awareness en Gravity. Awareness is het bewustzijn dat ons allen verbindt; Gravity is de zwaartekracht. Na miljarden jaren bevrijdt een lichtstraal hen uit hun onderlinge verstrengeling. De compositie is muzikaal opgebouwd uit de noten A en G. De A van Awareness is niet alleen eerste letter van het alfabet maar ook de eerste noot in deze cantate. De G is van Gravity (zwaartekracht). Sopraan Krüs neemt de solo voor haar rekening.

Na de pauze speelt Orkest Zuid een compilatie van Der Ring des Nibelungen (Wagner) in de bewerking van Christiaan Janssen.

Dit concert is het eerste deel van onze samenwerking met Orkest Zuid. In Eindhoven zingen wij met het orkest onder leiding van zijn dirigent Jos van de Braak; in 2016 begeleidt Orkest Zuid ons koor in Rotterdam; Maria van Nieukerken dirigeert dan onze thuiswedstrijd.

Grief of Gravity

Monique Krüs
Solo: Monique Krüs
Orkest Zuid
Kamerkoor Toonkunst
Jos van der Braak
27 jun 2015 20:00
Muziekgebouw Eindhoven
Heuvel Galerie 140, 5611NL Eindhoven


Jubileumconcert - 40 jaar theeconcerten

Ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van de theeconcerten in Terheijden is Toonkunst Rotterdam gevraagd deze bijzondere dag op te luisteren met mooie muziek! Iets wat wij natuurlijk graag doen! Een ontspannen middag in het rustieke Terheijden waar Toonkunst Rotterdam u zal verrassen met werken van Rheinberger en anderen.

Kaarten € 6,- per stuk zijn te bestellen via e-mail: theeconcerten.wittekerkje@ziggo.nl

Christus factus est 
Ave Verum 
Cantique de Jean Racine 
Magnificat 
Cantus Missae, opus 109 (middenkoor) 
 

Anton Bruckner
Charles-Camille Saint-Saëns
Gabriel Fauré
Arvo Pärt
Josef Gabriel Rheinberger
Kamerkoor Toonkunst
Maria van Nieukerken
25 okt 2015 15:30
Het Witte Kerkje
Hoofdstraat 1, 4844CA Terheijden


Concert Humain

Ter gelegenheid van De Dag van de Rechten van de Mens zingen wij drie toepasselijke werken.

Ramírez schreef zijn Misa por la Paz y la Justicia tijdens de Argentijnse dictatuur. Hij verwerkte de gebruikelijke religieuze teksten, maar verwees ook naar De Dwaze Moeders. Hierom verbood de junta de uitvoering en het duurde jaren voordat het werk in een officiële uitgave verscheen. Ramírez beschouwde het als zijn belangrijkste werk, al werd het veel minder bekend dan zijn populaire Misa Criolla.

Van Beurden liet zich inspireren door gedichten die gevangenen vanuit Guantánamo Bay naar buiten wisten te krijgen. In een persoonlijke toelichting tijdens een van onze repetities benadrukte hij dat hij niet sympathiseert met het gedachtegoed of het geloof van gevangenen noch bewakers, maar was geraakt door de roep om hulp en kreten van wanhoop en onmacht.

Kenners beschouwen Figure Humaine (acht delen voor dubbel koor a capella) als een van de mooiste en moeilijkste vocale werken die er zijn. Poulenc ('Ontleed mijn werk niet, maar houd ervan!') gebruikte gedichten van Paul Éluard. Het achtste was oorspronkelijk een liefdesgedicht voor Pauls tweede vrouw Nusch, wier naam hij in de titel en als laatste woord van het gedicht verving door Liberté. Poulenc gebruikte de tekst als uiting van verzet en vaderlandsliefde. Men liet het gedicht aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vanuit vliegtuigen boven Frankrijk neerdwarrelen, om de bevolking moed in te spreken.

Figure Humaine 
Poems from Guantánamo 
Misa por la Paz y la Justicia

Francis Poulenc
Bernard van Beurden
Ariel Ramírez
Arco van Zon, Althobo
Los Criollos
Philharmonisch Koor Toonkunst
Maria van Nieukerken
11 dec 2015 20:15
Laurenskerk
Grotekerkplein 15, 3011GC Rotterdam
Prijs €25.00, Vrienden €20.00, Rott.pas €12.50, CJP/Stud: €20.00

Laatste Woorden

De traditionele tekst van de zeven laatste woorden (of eigenlijk 'zinnen') van Jezus aan het kruis is samengesteld uit de vier evangeliën. Maar behalve de tekst - en de daarbij horende overgedragen emotie - zijn de twee stukken in dit concert zo verschillend als het maar kan. Haydns versie is zo'n 200 jaar ouder dan die van MacMillan, en voornamelijk in het Duits vs. Engels. The seven last words is dubbelkorig, Die sieben letzten Worte enkelkorig, maar met solisten uit het eigen koor in een aantal verschillende bezettingen. U kunt dus een zeer gevarieerd concert verwachten, en wij zijn ervan overtuigd dat het luisteren voor u net zo'n bijzondere ervaring zal worden als het instuderen voor ons was. Beide stukken voeren wij uit samen met Collegium Delft, waarmee we al vele malen succesvol hebben samengewerkt.

Seven last words from the cross 
Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze 

James MacMillan
Joseph Haydn
Collegium Delft
Philharmonisch Koor Toonkunst
Maria van Nieukerken
13 mei 2016 20:15
Prinsekerk
Schepenstraat 71, 3039NC Rotterdam
Prijs €20.00, Vrienden €16.00, CJP/Stud: €15.00

BWV 010-020

Natuurlijk bestaat er geen "Bach Werke Verzeichnis 010-020". BWV 010-020 staat voor de samenwerking tussen het Amsterdams Bach Consort en het Kamerkoor Toonkunst Rotterdam. Een inspirerend programma met Bach als uitgangspunt, waar tegelijkertijd nieuwe muziek klinkt die gebaseerd is op werk van Bach.

Onder de titel dubbelconcert BWV 010-020 hoort u naast de bijzondere eigentijdse koorstukken met Bach-citaten van Chiel Meijering nog werken van Bach zelf: delen uit de suites voor cello van J.S. Bach, maar dan op bariton saxofoon en delen uit Jesu meine Freude van J.S. Bach. Een bijzonder stuk is Warning to the Rich van componist Jennefelt. Hij vraagt het koor te zingen, spreekzingen, fluisteren, lachen en neuriën. Piece de resistance vormt Singet dem Herrn, gezongen door twee koren van de twee grootste en soms rivaliserende steden van Nederland; nu samen in Bachs meest uitdagende werk voor dubbelkoor.

Singet dem Herrn BWV 225 
Gegrüsset J.S. Bach 
Delen uit cellosuite no 1 
Warning to the Rich

Johann Sebastian Bach
Chiel Meijering
Johann Sebastian Bach
Thomas Jennefelt
Amsterdam Bach Consort
Kamerkoor Toonkunst
Maria van Nieukerken en Niek Idelenburg
4 jun 2016 20:15
De Duif
Prinsengracht 756, 1017LH Amsterdam

Amsterdam Bach Consort
Kamerkoor Toonkunst
Maria van Nieukerken en Niek Idelenburg
5 jun 2016 15:15
Citykerk 'Het Steiger'
Hang 17, 3011GG Rotterdam
Prijs €20.00, Vrienden €16.00, CJP/Stud: €15.00

Bennofietsconcert

Eén van onze leden, Benno, gaat fietsen voor het goede doel: de Daniël den Hoed Stichting. Met dit benefietconcert zamelen wij hiervoor geld in. U heeft dus twee redenen om te komen: u kunt luisteren naar de prachtige muziek en u steunt onderzoek naar kanker. (En een derde reden: u kunt alvast een voorproefje horen van ons volgende concert in december.)

Requiem

Gabriel Fauré
*Brahms
Rutter
*Bruckner
Laura de Lange - piano
Philharmonisch Koor Toonkunst
*Kamerkoor Toonkunst
Maria van Nieukerken
25 jun 2016 20:15
Pelgrimvaderskerk
Aelbrechtskolk 20, 3024RE Rotterdam
Prijs €20.00, Vrienden €16.00