Close

Concertagenda

Tenso

Professionele en amateurkoren zingen samen in extase

In Visioni ed Estasi laat componist Wim Henderickx professionele koren en amateurkoren met elkaar in dialoog treden. Stemmen klinken vanuit allerlei plekken in de Grote Zaal van het Muziekgebouw, waarbij extatische uitbarstingen volgen op momenten van verstilling. Inspiratie vond Henderickx bij de Spaanse schilder Francisco de Zurbarán.

Zurbarán kon als geen ander religieuze vervoering opwekken met licht en donker. Wim Henderickx: "Ik wil met deze compositie een intense communicatie tussen de muziek, de uitvoerders en het publiek verkrijgen. Verstilling, introspectie en meditatie staan tegenover grote extraverte climaxen. Het wordt een magistrale klankervaring."

Visioni ed Estasi: 
 
Prologue: Sacred Time  
Vision I: Suffering en Ecstasy 1: Darkness 
Song of Memories (Interlude 1) 
Vision II: Void en Ecstasy 2: Fire (Passion) 
Vision III: Love (Joy) en Ecstasy 3: Light (Goodness) 
Song of Compassion (Interlude 2)

Wim Henderickx
o.a. Cappella Amsterdam, Nederlands Kamerkoor, AEDES
Philharmonisch Koor Toonkunst
Daniel Reuss
27 nov 2016 15:00
Muziekgebouw aan 't IJ
Piet Heinkade 1, 1019BR Amsterdam


Magnificat + Te Deum

Toonkunst Rotterdam nodigt u uit voor een feestelijk decemberconcert. In samenwerking met het orkest Collegium Delft presenteren wij twee prachtige composities: het Magnificat van John Rutter en het Te Deum van Arvo Pärt. De bekende sopraan Francis van Broekhuizen is onze solist en werkt ook mee aan de workshop voorafgaand aan het concert. Het wordt een afwisselende avond, die jong en oud zal verrassen met een spetterend en swingend Magnificat en een verstild en meditatief Te Deum.

Beide stukken zijn in dezelfde periode geschreven, 1985-1992, maar zijn muzikale uitersten. Daar waar het Te Deum een indringende en meditatieve klankwereld oproept, is het Magnificat juist uitbundig, vrolijk en feestelijk. De werken zijn geliefd en bekend, maar worden vanwege het grote contrast zelden tegelijk uitgevoerd. Een unieke kans voor u om te genieten van deze muzikale tegenpolen in één feestelijk concert.

Interactieve workshop om 19.00 uur

Wilt u nog meer genieten en actief kennismaken met de muziek van Rutter en Pärt en met de musici? Dat kan! Doet u dan mee aan de workshop voorafgaand aan het concert van 19.00 tot 19.45 uur. Tijdens de workshop zingt u zelf fragmenten uit het concertprogramma en krijgt u achtergrondinformatie over de muziek en componisten. Een unieke kans om samen te zingen met sopraansoliste Francis van Broekhuizen, dit alles onder leiding van dirigent Maria van Nieukerken. Wilt u alleen komen luisteren? Ook dan bent u van harte welkom. Kosten: € 5,- per persoon, te voldoen voor aanvang, alleen contante betaling mogelijk. Opgeven via: publiciteit@toonkunst.nl.

Klik hier voor de flyer met uitgebreidere toelichting.

Magnificat 
Te Deum

John Rutter
Arvo Pärt
Solo: Francis van Broekhuizen
Collegium Delft
Philharmonisch Koor Toonkunst
Maria van Nieukerken
10 dec 2016 20:15
Citykerk 'Het Steiger'
Hang 17, 3011GG Rotterdam
Prijs €27.50, Vrienden €22.00

Storm en Liefde

Kamerkoor Toonkunst Rotterdam brengt u in vervoering tijdens twee zinderende concerten onder leiding van dirigent Maria van Nieukerken. Hoogtepunt van de avond is de wereldpremière van Lippijn, een koor-opera over ontrouw van componiste Monique Krüs. In de stukken Ciel, Air et Vents van Escher, Zigeunerlieder van Brahms en Madrigal van Fauré wordt de natuur gebruikt als zinnebeeld van de liefde. In The Beaufort Scale van Sallinen barst er letterlijk noodweer los!

De avond begint voor de liefhebbers met een interactieve workshop vanaf 19.00 uur o.l.v. Monique Krüs & Maria van Nieukerken. In deze workshop licht Monique Krüs haar compositie toe én studeren de deelnemers de ‘partij voor het publiek’ in! Want ook het publiek heeft een rol in deze koor-opera! Daarnaast kunnen de deelnemers zelf verschillende fragmenten zingen uit de opera. Wat is het verschil tussen een dramatisch gegeven spreken, roepen of zingen? Wat doet dit met jezelf, en hoe komt het over? Kosten workshop: € 5,- per persoon, te voldoen voor aanvang, alleen contante betaling mogelijk. Opgeven via: publiciteit@toonkunst.nl

Lippijn, opera - wereldpremière 
Ciel, Air et Vents 
Zigeunerlieder 
The Beaufort Scale 
Madrigal

Krüs
Escher
Brahms
Sallinen
Fauré
Anna van Nieukerken, piano
Kamerkoor Toonkunst
Maria van Nieukerken
27 jan 2017 20:15
De Spreng
Kerkstraat 50, 2377AV Oude Wetering
Prijs €20.00, Vrienden €16.00
Anna van Nieukerken, piano
Kamerkoor Toonkunst
Maria van Nieukerken
28 jan 2017 20:15
Pelgrimvaderskerk
Aelbrechtskolk 20, 3024RE Rotterdam
Prijs €20.00, Vrienden €16.00, CJP/Stud: €16.00

De Rotterdamse Matthäus Passion

In 1870 werd in Nederland voor het eerst de Matthäus-Passion uitgevoerd. In Rotterdam, door Toonkunst Rotterdam! Dat is een jarenlange traditie geworden. Nu weer terug in de Doelen. Een koor van ruim tachtig zangers, met topsolisten en orkest. Allemaal onder leiding van Maria van Nieukerken, de vaste dirigent van het koor, die een heel eigen interpretatie heeft van dit meesterwerk. Ervaar de MP 2017 op z'n Rotterdams: indrukwekkend, vol emotie en van het begin tot het einde betekenisvol.

Matthäus Passion

J.S. Bach
Solo: Gerben Houba (Evangelist)
Marijn Zwitserlood (Christus)
Heleen Koele (sopraan)
Marian Dijkhuizen (alt)
Robert Buckland (tenor)
Willem de Vries (bas)
Collegium Delft
Philharmonisch Koor Toonkunst
Maria van Nieukerken
30 maart 2017 19:30
de Doelen
Schouwburgplein 50, 3012CL Rotterdam
Prijs €40.00 (1), €30.00 (2), €20.00 (3), Vrienden €32.00 (1), €24.00 (2), €16.00 (3), CJP/Stud: €10.00

Workshop Matthäus-Passion op Texel

Wij nodigen u van harte uit voor deze workshop om de Matthäus-Passion beter te leren kennen. Tijdens de workshop vertelt dirigent Maria van Nieukerken u meer over dit bijzondere werk en gaat u zelf zingend aan de slag samen met leden van Toonkunst Rotterdam. Ook wordt het koraal ingestudeerd dat het publiek tijdens het concert mag meezingen.

Deelnemersbijdrage € 10,-. Contante betaling ter plaatse.

Opgeven via: publiciteit@toonkunst.nl

Matthäus Passion Workshop

J.S. Bach

Maria van Nieukerken
1 apr 2017 10:00 tot 12:00
Johannes de Doperkerk
Molenstraat 34, 1791DL Den Burg
Prijs €10.00

De Matthäus Passion op Texel

Drie dagen na de uitvoering in de Doelen in Rotterdam reizen we met het hele koor af naar Texel om daar de Matthäus Passion nogmaals ten gehore te brengen.

Aan de kerk is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Matthäus Passion

J.S. Bach
Solo: Gerben Houba (Evangelist)
Marijn Zwitserlood (Christus)
Heleen Koele (sopraan)
Marian Dijkhuizen (alt)
Robert Buckland (tenor)
Willem de Vries (bas)
Collegium Delft
Philharmonisch Koor Toonkunst
Maria van Nieukerken
2 apr 2017 15:00
Johannes de Doperkerk
Molenstraat 34, 1791DL Den Burg
Prijs €30.00, Vrienden €24.00, CJP/Stud: €10.00