Close

Over ons

koor_delfshaven

Philharmonisch Koor Toonkunst Rotterdam


We zijn

 • een groot koor van ongeveer negentig leden.
  Wij zingen met evenveel plezier en toewijding stukken uit de barok en romantiek als twintigste-eeuwse muziek en werk van eigentijdse componisten.
  In november 2014 organiseerden wij een Mozartdag, ter herinnering aan Mozarts bezoek aan Delfshaven, 250 jaar eerder. We voerden Mozarts Mis in c-moll uit en lieten het publiek genieten van Mozarts brieven en canons. Er was een apart kinderprogramma.
 • een kamerkoor. Zo’n 25 leden van Toonkunst Rotterdam vormen het kamerkoor. In kleinere bezetting voeren zij stukken uit die beter gaan met een kleinere groep. Denk hierbij aan kamermuziek, maar ook experimentele stukken met theatrale elementen. Deze flexibele groep met de betere zangers van ons koor pakt alles aan en niets is te moeilijk.
 • een gerenommeerd koor. Toonkunst Rotterdam, opgericht in 1829, is het oudste oratoriumkoor van het land. Het introduceerde in 1870 de Matthäus-Passion in Nederland.
 • een evenwichtig koor. Onze leden komen uit alle geledingen van de samenleving en zijn tussen de twintig en de tachtig jaar oud. De een twittert nieuwe noten, de ander viert zijn veertigste Matthäus-Passion. Deze samenstelling komt de kwaliteit en de sfeer ten goede.
 • een grenzeloos koor. Ongeveer elke vijf jaar geven we concerten in het buitenland. In november 2013 zongen we in Berlijn A Child of our Time van Sir Michael Tippett, bij de 75-jarige herdenking van de Kristallnacht.
 • een goed koor. Thuisstudie is een voorwaarde en de meeste leden hebben zangles. Elk lid moet in de tweejaarlijkse herstemming bewijzen dat stem en vaardigheden nog steeds bijdragen aan de beoogde koorkwaliteit.
 • een gezellig koor! De pauze tijdens en de borrel na de wekelijkse repetities zijn meestal te kort. In het jaarlijkse repetitieweekend leren we elkaar beter kennen.
 • een actief koor. Door cultureel ondernemerschap houden wij onze financiële positie op peil. Wij werven met succes Sponsors en Vrienden, brengen eigen producties en bedenken mogelijkheden om nieuwe wegen in te slaan. Op 2 oktober 2015 organiseerde Toonkunst Rotterdam ‘Thnx! Tnknst’: een gratis concert, exclusief voor (potentiële) Sponsors en Vrienden. Toonkunst Rotterdam en Kamerkoor Toonkunst Rotterdam presenteren zich dan met bekende klassiekers en nieuwe werken in een combinatie van muziek, regie en verschillende bezetting.
 • een gewild koor: we krijgen regelmatig verzoeken van professionele orkesten om samen te werken. In 2013 zongen we Beethoven’s Negende Symfonie in het Concertgebouw en in de Rotterdamse Laurenskerk, op uitnodiging van Sinfonia Rotterdam. Dit orkest vroeg ons in 2014 mee te werken aan het Veerhavenconcert in Rotterdam.