Close

Over ons

Toonkunst in Citykerk Het Steiger

Philharmonisch Koor Toonkunst Rotterdam


We zijn

 • een groot koor van ongeveer honderd leden.
  Wij zingen met evenveel plezier en toewijding stukken uit de barok en romantiek als twintigste-eeuwse muziek en werk van eigentijdse componisten.  In de concertagenda vindt u een overzicht van de concerten die wij de afgelopen jaren gegeven hebben.
 • een kamerkoor. Zo’n 25 leden van Toonkunst Rotterdam vormen het kamerkoor. In kleinere bezetting voeren zij stukken uit die beter gaan met een kleinere groep. Denk hierbij aan kamermuziek, maar ook experimentele stukken met theatrale elementen. Deze flexibele groep met de betere zangers van ons koor pakt alles aan en niets is te moeilijk. En soms
 • een middenkoor. Wanneer er een stuk op het programma staat waar iets meer dan de 25 stemmen van het kamerkoor voor nodig zijn, wordt het kamerkoor uitgebreid met grootkoorleden met een middenkooraantekening.
 • een gerenommeerd koor. Toonkunst Rotterdam, opgericht in 1829, is het oudste oratoriumkoor van het land. Het introduceerde in 1870 de Matthäus-Passion in Nederland.
 • een evenwichtig koor. Onze leden komen uit alle geledingen van de samenleving en zijn tussen de twintig en de tachtig jaar oud. De een twittert nieuwe noten, de ander viert zijn veertigste Matthäus-Passion. Deze samenstelling komt de kwaliteit en de sfeer ten goede.
 • een grenzeloos koor. Ongeveer elke vijf jaar geven we concerten in het buitenland. In november 2013 zongen we in Berlijn A Child of our Time van Sir Michael Tippett, bij de 75-jarige herdenking van de Kristallnacht. En hoewel niet over de grens, was de Matthäus op Texel in 2017 ook een hoogtepunt.
 • een goed koor. Thuisstudie is een voorwaarde en de meeste leden hebben zangles. Elk lid moet in de tweejaarlijkse herstemming bewijzen dat stem en vaardigheden nog steeds bijdragen aan de beoogde koorkwaliteit.
 • een gezellig koor! De pauze tijdens en de borrel na de wekelijkse repetities zijn meestal te kort. In het jaarlijkse repetitieweekend leren we elkaar beter kennen.
 • een actief koor. Door cultureel ondernemerschap houden wij onze financiële positie op peil. Wij werven met succes Sponsors en Vrienden, brengen eigen producties en bedenken mogelijkheden om nieuwe wegen in te slaan.
 • een gewild koor: we krijgen regelmatig verzoeken van professionele orkesten om samen te werken. In december 2019 hebben we met het Rotterdams Philharmonisch Orkest het Weihnachtsoratorium  uitgevoerd in De Doelen.