Close

Dirigent

Maria van Nieukerken

Maria van Nieukerken is werkzaam als dirigent & artistiek leider van het professionele kamerkoor PA’dam, Toonkunst Rotterdam en Kamerkoor Toonkunst Rotterdam. Samen met organist Wim Dijkstra organiseert zij sinds 2005 de concertserie “Bach in Monnickendam”, waar zij vijfmaal per jaar PA’dam & het Nicolaas Consort leidt in diverse programma’s.

In januari 2016 trad Maria op als gastdirigent bij Cappella Amsterdam. In 2015 gaf Maria enkele masterclasses, samen met o.a. Louis Buskens en leden van het Calefax Rietkwintet. Ook nam zij met PA’dam diverse CD’s op: voor COBRARecords een CD met Bachs Goldbergvariaties in een vocale hercompositie en voor de band EPICA het kooraandeel van hun nieuwe album.

Komend seizoen zal Maria in Haarlem de operaproductie Cajanus, een gigantische opera dirigeren en voert ze met Toonkunst Rotterdam Bachs Matthäus Passion uit in De Doelen. In 2017 en 2018 is Maria een van de dirigenten van het internationale Euro Choir.

Daarnaast leidt Maria verschillende soorten workshops voor zangers, koren en dirigenten. Onder de naam “OPMaat” geeft Maria tevens workshops over leiderschap & groepsdynamiek voor bedrijven en andere organisaties. Zo leidt zij in juni een workshop in Tivoli Vredenburg tijdens de “Young Trainee Battle” van grote Nederlandse bedrijven.

Van 2001 tot 2012 was Maria dirigent van het Nederlands Studenten Kamerkoor, waar ze zich profileerde met hedendaagse muziek in combinatie met theatrale elementen. Maria werkte samen met orkesten als Florilegium Musicum, Collegium Delft, Vaasa City Orchestra, het Nicolaas Consort, de Amsterdamse Tramharmonie en The International Bigband Rotterdam.

Maria werkt regelmatig als assistent-dirigent en werkte daarbij nauw samen met dirigenten als Yannick Séguin, Reinbert de Leeuw, Philippe Herreweghe, Zsolt Nagy, Stefan Asbury, Heinz Holliger en Marcus Creed. In 2016 bereidde zij Collegium Vocale Gent voor in een productie met Beethovens Missa Solemnis.

Maria treedt regelmatig op als jurylid tijdens internationale koor- en compositiewedstrijden, zoals bij de Belgische koorwedstrijd ‘Koor van het Jaar’ en bij het Internationale Koorfestival Tonen2000. In 2012 en 2014 nam Maria plaats in de jury voor de European Award for Choral Composers. In 2015 was ze jurylid tijdens de ‘International Competition for young Choral Conductors’ in Turijn.

Meer informatie vindt u op http://www.mariavannieukerken.com.