Maart 2023: De Rotterdamse Matthäus

28 maart 2023

We kijken terug op een maand met De ROTTERDAMSE MATTHAUS, maart 2023

Toonkunst Rotterdam brengt in 2023 De Rotterdamse Matthäus! De hele maand maart stond in het teken van muzikale activiteiten rondom de Matthäus Passion van Bach. Meezingen en meemaken, zo brachten wij de Matthäus Passion dicht bij jou. En waar konden we dat beter doen dan in de stad waar we in 1870 voor het eerst de MP in Nederland uitvoerden? Een Rotterdamse Matthäus voor en door Rotterdammers.

De Matthäus Passion van Bach gaat over vriendschap, verraad en vergeving. Deze thema’s zijn in onze tijd actueler dan ooit. De Rotterdamse Matthäus wil zoveel mogelijk mensen in en om Rotterdam met dit meesterwerk in contact brengen.

Kijk op de website voor meer informatie over alle activiteiten of blijf op de hoogte via de nieuwsbrief. Je kunt ons ook volgen via Facebook, Twitter en Instagram. Was jij erbij?

KICK OFF DONDER EN BLIKSEM, 2 MAART, Centraal Station Rotterdam, tussen 17:30 uur en 19:30 uur

Verrassingsconcert Matthäus Passion van meer dan 100 muzikanten op Centraal Station - OPEN Rotterdam

Meer foto impressies vind je hier.

De Rotterdamse Matthäus krijgt een heel bijzondere aftrap in de hal van het Centraal Station! Toonkunst Rotterdam & Collegium Delft spelen het beroemde openings- en slotkoor en zangeres Johannette Zomer zingt Erbarme dich. TV-presentator Gregor Bak is ceremoniemeester. Kom vooral luisteren en stel je reis even uit om te genieten van dit meesterwerk op een bijzondere plek!

MATTHAUS IN DE WIJKEN – de hele maand maart.

Foto impressies vind je hier.

Om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van de Matthäus Passion, trekken we de wijk in. Op diverse plaatsen (huizen van de wijk, zorginstellingen, de gevangenis en cultuurhuizen) zingen kleine groepen zangers van Toonkunst Rotterdam delen uit de Matthäus Passion en kunnen bewoners luisteren naar interessante achtergrondverhalen over het werk. Op deze manier brengen we de Matthäus Passion dichtbij. Wellicht staan we binnenkort bij jou op de stoep!.

SCRATCH MATTHAUS, 4 MAART ROTTERDAM, 14:00 uur- 21:00 uur, Prinsekerk

Scratchdag Matthäus 4 maart 2023 een terugblik

Meer foto impressies vind je hier.

Dit is jouw kans om je een dag onder te dompelen in deze prachtige muziek óf voor de eerste keer de Matthäus Passion te zingen. Iedereen kan meedoen! Je gaat ‘s middags en ‘s avonds aan de slag met de beroemdste koordelen, samen met een professioneel orkest en de zangers van Toonkunst Rotterdam om je heen als een warm bad. Zangervaring is niet nodig, zangplezier is gegarandeerd! We sluiten de dag af met een korte openbare presentatie.

ARIADAG MATTHAUS, 11 MAART ROTTERDAM, 10.00 uur -17.00 uur, Kapel van de Prinsekerk

Zing de aria’s uit de Matthäus Passion in groepsverband! De omgekeerde wereld: deze dag zing je juist niet de koordelen, maar de solodelen, de aria’s dus. Met interessante achtergrondinformatie, anekdotes en ervaringen van bekende Nederlandse solisten. Doe mee en maak je beleving van de Matthäus Passion nog intenser. Voor beginners én gevorderden, samen met instrumentale solisten van Collegium Delft.

THE YOUNG MATTHAUS IN DE MAASSILO – Zondag 19 maart 2023, 12:00 uur – 18.00 uur, Maassilo

Speciaal voor de jongere Rotterdammers tussen 16-36 jaar! Altijd al eens willen zingen, maar heb je het nog nooit aangedurfd? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Kom op 19 maart naar de Maassilo en zing de Matthäus Passion op jazzy wijze in een bewerking van ensemble Musica Extrema. Wat wil je nog meer? Blijf ook zeker hangen, want na de uitvoering staat er een afterparty op de planning! Zing, dans en ervaar. Doe jij ook mee?

Voorafgaand aan zondag 19 maart komen we tweemaal samen om alles te oefenen! Nadere info volgt snel.

SLOTCONCERT IN DE DOELEN ROTTERDAM, maandag 27 maart, 19:30 uur, De Doelen

Toonkunst Rotterdam en Collegium Delft sluiten op maandag 27 maart het Stadproject Matthäus Passion af met een spetterend concert in De Doelen. Met bekende Nederlandse solisten als Johannette Zomer en Maarten Koningsberger wordt het een echte belevenis. Tweehonderd schoolkinderen uit Rotterdam en koorleden van Toonkunst Rotterdam in de kleinere solo-rollen zorgen voor extra dramatiek en klankkleuren! Een prachtige belichting die muziek en verhaal volgt, maakt de beleving compleet. Ontroerend, energiek en meeslepend. Maak het mee, koop nu je kaarten via de De Doelen.