Close

Stadsproject 150 jaar Matthäus-Passion

Matthäus-Passion, de trots van Toonkunst Rotterdam

De Matthäus-Passion van Bach trekt tegenwoordig honderdduizenden Nederlanders naar de honderden uitvoeringen, als publiek, zanger of orkestlid. Dit meesterwerk is geliefd – wellicht doordat emotie hoogtij viert – en staat vaste prik op steeds meer keukenkalenders.

Weinig mensen weten dat Toonkunst Rotterdam de eerste Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach in ons land uitvoerde. Op 22 april 1870 vond de Nederlandse première plaats in onze stad, onder leiding van Woldemar Bargiel, de toenmalige directeur van het Rotterdams Conservatorium en dirigent van Toonkunst. In 2020 zal het dus 150 jaar geleden zijn dat Toonkunst hier de basis legde voor de huidige, nog steeds springlevende Matthäus-traditie in Nederland. Wij zijn er Rotterdams-trots op en vinden dit jubileum een grootscheepse viering waard. Ziehier de aanleiding.

Wilt u weten hoe de Matthäus naar Nederland kwam, lees dan het onderzoek.

Stadsproject 150 jaar Matthäus-Passion

In maart 2020 besteedt Toonkunst Rotterdam een maand lang uitgebreid aandacht aan de Matthäus-Passion. Met het Stadsproject 150 jaar Matthäus-Passion wil Toonkunst de muziek en tekst van de Matthäus-Passion onder de aandacht brengen van zo veel mogelijk Rotterdammers. We gaan de wijk in, om schoolkinderen te vinden die kunnen meedoen en we organiseren evenementen voor stadgenoten. Kijk in de evenementenkalender voor alle activiteiten.

Het festival is laagdrempelige toegankelijkheid voor iedereen, dus óók (en vooral) voor mensen die Bach nog niet of nauwelijks kennen. De viering van 150 jaar Matthäus-Passion moet een feest voor álle Rotterdammers zijn. Zij kunnen komen luisteren, maar ook zelf meezingen – zo betrekken wij hen bij het festival en het slotconcert in de Doelen. Hou onze site in de gaten voor verdere informatie. De site wordt regelmatig geüpdatet.