Dirigent

Maria van Nieukerken

Maria van Nieukerken is dirigent en artistiek leider van het professionele kamerkoor PA’dam, Toonkunst Rotterdam, Kamerkoor Toonkunst Rotterdam en het Belgisch Nationaal Jeugdkoor BE-Vocal.Met organist Wim Dijkstra organiseert zij al jaren de concertserie Bach in Monnickendam.

Maria trad op als gastdirigent bij Cappella Amsterdam en dirigeerde in Haarlem de gigantische opera Cajanus van Egon Kracht. Met Toonkunst Rotterdam voerde zij vele werken uit, waaronder Bachs Matthäus-Passion.

Maria was dirigent van het Nederlands Studenten Kamerkoor, waar ze zich profileerde met hedendaagse muziek in combinatie met theatrale elementen, en later van het internationale EuroChor. Ze gaf concerten in heel Europa, met orkesten als Florilegium Musicum, Collegium Delft, Vaasa City Orchestra, het Nicolaas Consort, de Amsterdamse Tramharmonie en The International Bigband Rotterdam. Ze trad op als gastdirigent bij The Gents, Couleur Vocale, het Amsterdams Bach Consort, Symfonieorkest Rijnmond en andere ensembles.

Maria werkt ook regelmatig als assistent-dirigent, in nauwe samenwerking met Yannick Nézet-Séguin, Reinbert de Leeuw, Philippe Herreweghe, Zsolt Nagy, Stefan Asbury, Heinz Holliger, Marcus Creed en anderen. Zij bereidde Collegium Vocale Gent voor op de uitvoering van Beethovens Missa Solemnis.

Maria gaf masterclasses met onder anderen Louis Buskens en leden van het Calefax Rietkwintet. Zij maakte met PA’dam verschillende cd-opnamen: voor Cobra Records een cd met Bachs Goldbergvariaties in een vocale hercompositie, en voor de band Epica het kooraandeel van een album.

Daarnaast leidt Maria allerlei workshops voor zangers, koren en dirigenten. Onder de naam OPMaat geeft Maria workshops over leiderschap en groepsdynamiek voor bedrijven en andere organisaties, onder andere bij het Ministerie van Economische Zaken en tijdens de Young Trainee Battle van grote Nederlandse bedrijven.

Maria treedt bovendien op als jurylid tijdens internationale koor- en compositiewedstrijden, zoals bij de Belgische koorwedstrijd Koor van het Jaar, bij het Internationale Koorfestival Tonen2000, voor de European Award for Choral Composers en de International Competition for young Choral Conductors.

Maria studeerde koordirectie bij Daniel Reuss. Ze nam ook les bij Marcus Creed, Jos van Veldhoven, Paul Van Nevel, Hans van den Hombergh, Mark Shapiro (NY) en anderen. Ze volgde de Internationale Meisterkurs Chorleitung door Eric Ericson en een masterclass van Uwe Gronostay en Hartmut Haenchen.

Ze won de Baerenreiter Urtext Preis tijdens de International Competition for Young Choral Conductors in Wenen.

Meer informatie vindt u op haar website.