Dirigent

Maria van Nieukerken

Maria van Nieukerken is dirigent & artistiek leider van het professionele kamerkoor PA’dam, Toonkunst Rotterdam en Kamerkoor Toonkunst Rotterdam. Met organist Wim Dijkstra organiseert zij de concertserie ‘Bach in Monnickendam’. Maria zal per komend seizoen verbonden zijn aan het Conservatorium van Amsterdam als hoofdvakdocent koordirectie.

Van 2017- 2020 was zij dirigent van het Belgian National Youth Choir BEvocal. In de zomers van 2017 en 2018 leidde Maria tevens het internationale EuroChoir, met concerten in Nederland, Finland en Estland. Ook dirigeerde zij ‘Tranen van Maria’ in 2019 en 2020, een productie van Johannette Zomer rond Internationale Vrouwendag en projecten als ‘Cajanus, een gigantische opera’.

Maria werkt regelmatig als assistent- dirigent, bijvoorbeeld bij het Groot Omroepkoor en het Vlaams Radio Koor. In najaar 2022 was Maria choir-master bij de opera ‘Einstein on the Beach’ (Philip Glass) voor Collegium Vocale Gent, komend voorjaar assisteert zij bij dit gezelschap Philippe Herreweghe in Verdi’s Requiem. Bij het Groot Omroepkoor was zij huidig seizoen assistent- dirigent bij meerdere producties, o.a. ‘The Living Room’ (met Benjamin Goodson) en het ‘Radio4 Kerstconcert 2022’ (o.l.v. Ed Spanjaard).

Met PA’dam initieert Maria unieke producties, zoals afgelopen jaren Bachs Goldbergvariaties in een vocale versie en Mozarts Requiem in een totaal ander jasje. Met PA’dam begeeft ze zich regelmatig buiten de klassieke paden, zo nam ze diverse CD’s met hen op voor beroemde (heavy)metal bands als Epica en Powerwulf. Maria was met PA’dam te zien in diverse TV-programma’s zoals ‘Even tot hier’ en ‘Podium Witteman’. Dit seizoen werkte Maria met PA’dam samen met het Metropole Orkest bij meerdere edities van ‘Efteling in Concert’. Vanaf begin 2023 is ‘Canto Ostinato- The Vocal Experience’ te zien, een vocale versie van Ten Holts meesterwerk, in beeld en geluid.

Maria wordt regelmatig uitgenodigd als leider van workshops voor zangers en koren. Bewust musiceren en muziek & beweging staan daarbij vaak centraal.

Maria was als docent actief voor o.a. de Kurt Thomas Cursus en de Stichting Huismuziek. Daarnaast startte zij ‘Leaders: Inspiration & Innovation’, een uitwisseling tussen dirigenten. Ook richtte zij met collega Alfrun Schmid ALMA op tijdens de lockdowns, met inmiddels live workshopweekends.

Verder geeft Maria trainingen over leiderschap & groepsdynamiek voor het bedrijfsleven onder de naam OPmaat. Er zitten nogal wat parallellen tussen het werk van een dirigent en een manager of teamleider! Op verfrissende onconventionele wijze traint Maria teams, waarbij intensieve samenwerking en een directe open manier van communiceren centraal staan.

Meer Maria? Vindt u op haar website.