Kamerkoor

Kamerkoor Toonkunst Rotterdam (KTR)

In 1970 richtte de toenmalige dirgent Jan Eelkema een kamerkoor op: Kleinkoor Toonkunst. Later ging dit Kamerkoor Toonkunst Rotterdam heten (KTR). Het bestaat uit zo’n 25 gevorderde zangers van Toonkunst Rotterdam.

Onder leiding van Maria van Nieukerken brengt KTR verrassende programma’s, soms in samenwerking met artiesten uit andere disciplines, zoals theater, dans en acrobatiek. Dit levert aantrekkelijke combinaties op van hoge vocale kwaliteit en boeiend schouwspel. Ook de solisten komen regelmatig uit eigen geledingen, wat leidt tot veelkleurigheid en betrokkenheid binnen de verschillende programma’s. KTR voert overwegend klassieke kamerkoormuziek uit, van oud tot zeer modern, maar het heeft zich de laatste jaren ook toegelegd op andere muziekstijlen, zoals close harmony, pop en jazz.

KTR heeft een eigen programmering binnen Toonkunst Rotterdam. Ook werkt het regelmatig mee aan producties van anderen, zoals Orfeo in de Maastunnel, een serie voorstellingen van Opera Minora (2015).

KTR stelt zich ondernemend op en is te boeken voor allerlei soorten evenementen. In overleg stellen we dan een programma-op-maat samen!

Kamerkoor Toonkunst Rotterdam oogstte tijdens het Internationale Koorfestival in Vaasa (Finland) succes met Nederlandse werken als A cette heure du jour (Ton de Leeuw) en Sound Poem in Shikara Tala (David Porcelijn). Tijdens het Festival Spoken & Schimmen, in de Rotterdamse binnenstad, verzorgde KTR programma’s op bijzondere locaties, in samenwerking met vuurzwaaiers, dansers en acteurs.

In 2014 produceerde KTR Sprookjes en S(pr)ingers, met medewerking van acrobatenduo Hoog & Laag. We hadden de complete regie over de uitvoering van het sprookje Wind in the Willows van John Rutter, met solisten uit het koor en een groot aantal basisschoolleerlingen.

In 2015 zong KTR het programma Nacht zonder Sterren. Hier kon het publiek – letterlijk liggend aan de voeten van de zangers – genieten van muziek van Pärt, Bach en anderen. Toen klonk ook de Nederlandse première La noche sin Estrellas van Sebastiaan Steenberge.

Op uitnodiging van het Rietveld Theater Delft gaf KTR een concert in de serie Ongehoord Subliem. Op het overwegend Nederlandstalige programma stond werk van hedendaagse componisten, in combinatie met theatrale elementen en choreografie.

In januari 2017 bracht KTR het programma Storm en Liefde, met muziek van Brahms (Zigeunerlieder), Fauré (Madrigal), Sallinen (The Beaufort Scale), Escher (Ciel, Air et Vents) en Krüs (Lippijn, een wereldpremiere van een Opera Buffa, naar een klucht uit 1350).

Eind 2017 stond de Saint Nicholas Cantata van Benjamin Britten op het programma. In 2018 werden de Mariavespers van Rachmaninoff uitgevoerd.

Meer weten? Kamerkoor Toonkunst Rotterdam boeken voor uw evenement? Neem dan contact op via het contactformulier.