Over Toonkunst

We zijn ...

... een groot koor. Onze ongeveer honderd leden zingen met evenveel plezier en toewijding stukken uit de barok en romantiek als twintigste-eeuwse muziek en werk van eigentijdse componisten. In de concertagenda staat een overzicht van onze concerten in de afgelopen jaren.

... een kamerkoor. Zo’n 25 leden van Toonkunst Rotterdam vormen Kamerkoor Toonkunst. Zo'n kleine bezetting is niet alleen geschikt voor kamermuziek, maar ook voor experimentele stukken met theatrale elementen. Kamerkoor Toonkunst durft alles aan.

... een middenkoor. Als er een stuk op het programma staat waarvoor het complete koor te groot en het Kamerkoor te klein is, komt het Middenkoor in actie. Leden met een middenkoor-aantekening voegen zich dan bij het Kamerkoor.

... een gerenommeerd koor. Toonkunst Rotterdam, opgericht in 1829, is het oudste oratoriumkoor van het land. Het introduceerde in 1870 de Matthäus-Passion in Nederland, met de première in Rotterdam.

... een evenwichtig koor. Onze leden komen uit alle geledingen van de samenleving en zijn tussen de twintig en tachtig jaar oud. De een twittert nieuwe noten, de ander viert zijn veertigste Matthäus-Passion. Deze samenstelling komt de kwaliteit en de sfeer ten goede.

... een grenzeloos koor. Eens in de ongeveer vijf jaar geven we concerten in het buitenland. In november 2013 zongen we in Berlijn A Child of our Time van Sir Michael Tippett, op de dag af 75 jaar na de Kristallnacht.

Texel is geen buitenland, maar ook de première van de Matthäus-Passion op dit Waddeneiland (2017) was een hoogtepunt voor Texelaars en Toonkunst.

... een goed koor. Thuisstudie is een voorwaarde en de meeste leden hebben zangles. Elk lid moet in de tweejaarlijkse herstemming bewijzen dat stem en vaardigheden nog steeds bijdragen aan de beoogde koorkwaliteit.

... een gezellig koor! De pauze tijdens en de borrel na de wekelijkse repetities zijn meestal te kort; sommigen zetten de evaluatie voort in een naburig café. In het jaarlijkse repetitieweekend kan iedereen elkaar beter leren kennen.

... een actief koor. Door cultureel ondernemerschap houden wij onze financiële positie op peil. Wij werven met succes Sponsors en Vrienden, brengen eigen producties en slaan nieuwe wegen in.

... een gewild koor. We krijgen regelmatig verzoeken van professionele orkesten om samen te werken. In december 2019 voerden we met het Rotterdams Philharmonisch Orkest in De Doelen het Weihnachts-Oratorium uit.